Ağrılı Cinsel İlişki-Disparoni
Cinsel yaşamımızda istekler, arzular ve zevk almak kadar, kişiden kişiye ve cinsel faaliyetin şekline göre değişebilen acı duygusunun da yeri vardır ve doğaldır. Sebebi ise cinsel zevk ile acı duyma arasında çok yakın bir benzerliğin olmasıdır. Hatta cinsel coşkuyla birlikte kendilerini kaybetmiş çiftlerde bazı anlarda, acı çekmekte olan bir kişinin yüz ifadesi görülebilir. Bununla birlikte bilgisizlik veya cinsel eğitimin yetersizliği yüzünden cinsel birleşmeye karşı bir “acı duyma korkusu” yerleşmesi sık görülen bir durumdur. Bu durumu da gerçek bir fiziksel hastalıktan dolayı yaşanan acıdan ayırt etmek gerekir. Çünkü zamanla cinsel birleşmeden zevk almak yerine acı duyulur hale gelir. İşte bunun nedeni acı duyma korkusudur.
Cinsel olarak aktif olan insanların büyük bir bölümü, hayatlarının bir döneminde ilişki sırasında ağrı duyabilir. Ancak bu ağrı yineleyici ve her geçen gün artan bir grafik gösterirse sorun ortaya çıkar. Bu sorun da çiftler arasında hayal kırıklığı yaşanmasına, cinsel isteksizliğe ve özgüven eksikliğine yol açabilir. Pek çok kadın penis-vajina birlikteliğini içeren bir cinsel ilişkide (özellikle penetrasyon sırasında) ya da sonrasında ağrı ve acı duyabilir. İşte bu duruma “disparoni” adı verilir. Kadınlar ağrıyı genellikle “genital bölgede basınç ve acı”, “yırtılma” veya “yanma hissi” şeklinde tarif ederler. Disparoni yaşayan kadınlar sıklıkla vajina, klitoris, iç ve dış dudaklarda ağrı duyabilirler. Bazı kadınlar ise vajina girişinde yüzeysel bir acı duyarken, penisin daha ileri girişlerinde daha derin acı duyabilirler. Genellikle bu acının verdiği korku ile ilişki sırasında vajinal kasların, penisin girişine engel olacak kadar kasılmasıyla seyreden “sekonder vajinismus” adı verilen klinik tablo yaşanabilir.
Disparoni Tipleri
-
Primer Disparoni
Penetrasyon sırasında ya da öncesinde ve sonrasında ağrı şikayetlerinin ilk cinsel deneyimden itibaren var olduğu durumdur.
-
Sekonder Disparoni
Cinsel ilişki sürecini yaşayan bir kadının şikayetlerinin sonradan ortaya çıkması durumudur.
-
Yüzeysel Disparoni
Vajina girişinde ortaya çıkan bir ağrı söz konusudur. Nedenleri ise şunlardır:
-
Kızlık zarının yapısal problemleri; kızlık zarının sert olması birleşme sırasında ağrılı ve acılı bir ilişki yaşanmasına neden olur.
-
Zorlu bir doğum sürecinden sonra ya da doğum sonrası dikişlerin enfeksiyon kapması sonucu birleşme sırasında ağrı duyulabilir.
-
Menopoz döneminde ve sonrasında dokuların esnekliğini yitirmesinden dolayı meydana gelen tahriş sebebiyle ağrı ve yanma hissi oluşabilir.
-
Genital enfeksiyonlardan kaynaklanan yeteri kadar uyarılmama sonucunda acılı bir birleşme yaşanabilir.
-
Ön sevişmenin yeterince uzun tutulmaması ve vajinanın tam ıslanmaması sonucunda ağrılı ve acılı bir ilişki yaşanabilir.
-
Derin Disparoni
Penis-vajina birlikteliği sırasında vajinanın derinliklerinde ortaya çıkan ve alt karın bölgesinde hissedilen ağrıya derin disparoni adı verilmektedir. Nedeni ise şunlardır:
-
Vajinal enfeksiyonlar acıya neden olabilir.
-
Vajinada oluşan kitle, tümör vb. faktörler acı ve kanamaya neden olabilir.
-
Kadın birleşmeye hazır olmadan yaşanan birliktelik ağrı ve acıya sebep olabilir.
-
Vajina duvarlarının sarkması sonucu gerilmeye bağlı ağrı yaşanabilir.
-
Sentetik iç çamaşırları, fitil, prezervatif, jel ve vajinal yıkama materyallerine karşı gelişen alerjik durumlar ağrı yapabilir.
-
Cerrahi ya da radyoterapiye bağlı vajina bölgesinde meydana gelen değişimler ağrıya neden olabilir.
-
Doğumdan kaynaklanan anormallikler ağrı sebebi olabilir.
Nedenleri
Disparoni basit bir anatomik problemden karmaşık psikososyal nedenlere kadar değişen bir çok etkene bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle disparoni, kronik pelvik ağrının özel bir formudur. Nedeni sadece üreme organı kaynaklı olabileceği gibi, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve ruhsal hastalıklar gibi kaynaklar da olabilmektedir. Genel olarak nedenleri şu şekildedir:
-
Üreme organları ile ilgili ameliyatlar,
-
Genital uçuk, vajinit, pelvik enfeksiyonlar vb.
-
Cinsel eylemle ilgili kaygı duyan kadınlarda görülen istem dışı kasılmalar,
-
Korku, kaygı, konversiyon reaksiyonları,
-
Partnerle uyumsuzluk,
-
İlk ilişkiden kaynaklanan psikolojjk travma,
-
Ön sevişme ve yeteri kadar vajinal ıslaklık olmadan cinsel ilişki denemeleri,
-
Genital organlardaki kitle veya tümörler,
-
Vajina ön veya arka duvarının sarkması,
-
Vajinada yabancı cisimlere karşı gelişen alerjik yanıt,
-
Vajinadaki doğumsal anomaliler,
-
Endometriozis
-
Geçirilmiş pelvik kırıklar,
-
Üretra veya mesaneye bağlı lezyonlar,
-
Sindirim sistemi hastalıkları,
-
Hemoroid, fistül ve fissür gibi anüs ve rektum bölgesi hastalıkları,
-
Kabızlık,
-
Enflamatuar barsak hastalıkları,
-
Antihistaminik vb. ilaçların yan etkileri
Korunma Yolları
-
Pamuklu iç çamaşırı kullanma,
-
Rahat ve bol giysiler giyme,
-
Tuvalet temizliğinde cinsel organı önden arkaya doğru silme,
-
Tek eşli cinsel hayatı tercih etme,
-
Genital bölgeyi ter ve nemden uzak tutma,
-
Sık sık iç çamaşırı değiştirme,
-
Yüzme vb. aktivitelerden sonra ıslak mayoyu hemen değiştirme,
-
Vajinal kayganlaştırıcı krem kullanma,
-
Prezervatif kullanma.
Tedavisi
Disparoni tedavi edilmediği takdirde kadının günlük yaşamını da etkilemekte, karşı cinsle kurduğu ilişkilere zarar vermekte, zamanla vajinismusa neden olmakta, cinsel birleşmeden keyif almayı engellemekte ve nihayetinde kadının kendisine olan saygı ve güvenini zedelemektedir. Jinekolojik muayene sonucu konulan disparoni tanısı devamında yapılması gereken cinsel terapide amaç; disparoninin altında yatan psikolojik ya da fiziksel nedenlerin su yüzüne çıkarılarak bu faktörleri ortadan kaldırmaktır. Tedavide teröpatik çabalar 3 önemli amaca yöneliktir:
-
Ağrının azaltılması ve kontrolü
-
Ağrının yaşam üzerinde neden olduğu negatif sonuçların üstesinden gelmek
-
Tatmin edici bir cinsel hayatın yeniden oluşturulması