Artifisyel Üriner Sfinkter İmplantı Kimlere Uygulanabilir ?
Yaşam kalitesini bozan şiddetli ve/veya orta seviyedeki idrar kaçırma problemi olan hastalar ile sfinkter kasında tedavi edilemeyecek düzeyde hasar tespit edilen kişilerde Artifisyel Üriner Sfinkter ameliyatı uygulanır.
Erkeklerde stres tip idrar kaçırma problemine yol açan nedenler arasında birinci sırada prostat ameliyatları gelmektedir. Dolayısıyla AÜS tedavisini gerektiren en yaygın vakalar, postprostatektomik inkontinans vakalarıdır.
Hangi Durumlarda Uygulanamaz ?
Omurilik hasarı ile ilişkili detrusor aşırı aktivitesi halinde ya da hastada reflüye neden olan mesane bulguları varsa önce bu şikayetler giderilmelidir. Bu rahatsızlıklar tedavi edildikten sonra Artifisyel Üriner Sfinkter uygulabilir.
AÜS Başarı Oranları Nedir ?
Yapılan araştırmalar, artifisyel üriner sfinkter (AÜS) ameliyatı sonrası uzun vadede başarılı sonuçlar alındığını göstermektedir. Özellikle şiddetli idrar kaçırma problemi yaşayan seçili hasta grubunda yaşam kalitesini iyileştirdiği ifade edilmektedir.
Mesane Sfrinkteri implantasyonu olan hastaların bazılarında ileriye dönük mekanik sorunlar gelişme riski vardır ancak genel değerlendirme, başarı oranlarının %80 ve üzerinde olduğu yönündedir.
AÜS İmplantasyonu Riskleri Nelerdir ?
Her ameliyatta olduğu gibi artifisyel üriner sfinkter ameliyatının da içerdiği belli riskler bulunmaktadır. Bu riskler şu şekilde sıralanabilir:
- İmplantın yerleştirilmesi sırasında yaralanma oluşabilir,
- Mesanenin boşaltılması sırasında çeşitli güçlükler yaşanabilir,
- Stres tip idrar kaçırma sorunu devam edebilir,
- Cihaz kaynaklı enfeksiyon problemi ortaya çıkabilir,
- Cihaz arızası meydana gelebilir ki, böyle bir durumda ikinci bir ameliyatla eski cihaz çıkarılarak yenisi yerleştirilmelidir.
Alanında uzman bir hekim tarafından, deneyimli bir ekip ve donanımlı bir ameliyathane ortamında gerçekleştirilen ameliyatlarda risk düzeyi de minimum seviyede olacaktır.