Human Papilloma Virüs genital bölge ile mukozalarını enfekte eden ve kondilom (condyloma acuminatum) adlı genital siğillere neden olan bir virüs çeşididir.
Genital siğil, Human Papilloma Virus (HPV) genital bölgede ve makat çevresinde görülen viral hastalıktır. Cinsel temas ile bulaşan HPV hem kadınları hem de erkekleri etkilemektedir. Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 60'ı hayatlarının bir döneminde bu virüs ile karşılaşmıştır. Genital siğillerin toplumda görülme oranı ise yüzde 1'dir ve genellikle ağrısız sert kitleler şeklinde kendini belli eder. Vücuda girerek hücrelerin içine yerleşen HPV, periyodik olarak tekrarlayan enfeksiyonlara yol açtığı ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği için tedavi edilmelidir. HPV şüphesi olanların tedavi edilmesinin yanında güvenli cinsel ilişki de virüsün yaygınlaşmasının önlenmesi açısından önemlidir.
Okuyacaklarınız
HPV (genital siğil) Nedir ?
“Human Papilloma Virüs” genital bölge ile mukozalarını enfekte eden ve kondilom (condyloma acuminatum) adlı genital siğillere neden olan bir virüs çeşididir.
200’den fazla çeşidi olan HPV’nin 40 türü siğile neden olur. Genital siğil oluşumuna yol açan ve en yaygın görülen tipleri ise HPV 6 ve HPV 11’dir. Ten teması ile hücrenin içine yerleşen bu virüs kuluçka evresinde herhangi bir belirti vermeyebilir.
Bir süre sonra sivilce, et beni ya da karnabahar görünümlü kabarıklıklar şeklinde genital siğil oluşumu başlar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte ortaya çıkan bu genital siğillere ek olarak mukoza üstünde lezyonlar da oluşabilir.
Cinsel temasla bulaşan HPV oral seks vasıtasıyla nadiren boğazda da siğil oluşumuna neden olabilir. Ayrıca kaşıntı ve cinsel ilişki sırasında kanama gibi belirtiler gösterebilir.
HPV tüm dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. Genital siğillerin erken teşhis edilmesi tedavinin kolaylaşmasını sağlar. HPV’nin neden olduğu siğiller krem, yakma ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
HPV Nasıl Bulaşır ?
- HPV, cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfında yer alır. Vajinal, anal ya da cinsel ilişki esnasında genital bölgenin temas ettiği ve kondom dışında kalan her bölgeye virüsün bulaşması mümkündür.
- Nadiren oral cinsel ilişki esnasında ağız ve çevresi, boğaz gibi vücut bölgelerine de yerleşebilen HPV yıllarca vücutta hiçbir belirti vermeden kalabilir.
- İnsanların büyük kısmında HPV, savunma sistemi tarafından baskılanırken bağışıklığı düşük kişilerde genital siğil ve lezyonlara neden olur.
- Siğiller birkaç ay ya da birkaç yılda ortaya çıkabilir. Hiç belirti vermeyen HPV bulaşmış kişiler de taşıyıcı olarak virüsün yayılmasına neden olur. Ancak virüsün kimden, ne zaman bulaştığını saptamak mümkün değildir.
Öpüşme, ortak tuvalet kullanımı, ortak havlu ve çatal kaşık kullanımı genital siğillerin bulaşmasına neden olmaz. Genital bölge ile temas esas kriterdir. Erkekler için HPV’de bulaşma ve hastalık riskini artıran faktörler;
- Cinsel yaşamın erken yaşta başlaması
- Partner sayısının çok olması
- Korunma yöntemi olmadan cinsel ilişki
- Eşcinsel ilişki
- Sünnet olmamak
- Bağışıklık sisteminin düşük olması olarak sıralanabilir.
Erkeklerde HPV Belirtileri Nelerdir ?
Erkeklerde HPV’nin neden olduğu enfeksiyon genellikle şikayetlere yol açmaz.
HPV’nin kuluçka süresi 2 ay ila 6 yıl arasında değişebilir. Bu süreçte HPV’nin türüne göre değişmekle birlikte genellikle erkeklerde çok fazla belirti vermez. Ancak bağışıklık sistemi tarafından baskılanamayan HPV’nin etkileri bir süre sonra gözle görünür hale gelebilir.
Erkeklerde HPV belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Penis, anüs, skrotum ya da cinsel ilişki esnasında temas edebilecek baş, ağız, gırtlak gibi bölgelerde siğil oluşumu
- Anüste kanama, ağrı ve kaşıntı
- Peniste renk değişiklikleri
- Anüs çevresinde büyüyen lenf bezleri
- Penis üstünde yaralar ve doku büyümesi
- Ağız ve kulakta yanma
- Geçmeyen öksürük
- Kilo kaybı
- Seste kalınlaşma.
Yaklaşık 200 çeşidi bulunan HPV’nin tehlikeli türleri de vardır.
Kadınlarda rahimağzı kanserine neden olan HPV türünün erkeklerde penis kanseri, rektum kanseri, gırtlak çevresi kanserlerine neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle korunma büyük önem taşır. Ancak kondomun tek başına yeterli olmayabileceği unutulmamalıdır.
Genital bölgesinde cilt değişiklikleri fark eden erkekler hem kendilerinin hem de partnerlerinin sağlığı için zaman kaybetmeden doktora başvurmalı ve tedaviye başlamalıdır.
Erkeklerde HPV Virüsü Testi Nasıl Yapılır ?
Kadınlarda Pap-smear Testi ile belirlenebilen HPV’nin aynı yöntemle erkeklerde belirlenmesi çok güvenli değildir. Çünkü erkek cinsel organının dış yüzeyi keratinize yassı epitel ile kaplıdır. Bu yüzden cildin altına yerleşen HPV’nin erkeklerde elde edilmesi, kadınlarda olduğu kadar güvenilir ve pratik değildir.
Erkeklerde HPV olup olmadığını anlamak için HPV DNA testi yapılır. HPV varlığını saptamak için alınan dokuda virüsün DNA’sının araştırılması olarak tanımlanabilecek HPV DNA testi, HPV varlığı ile ilgili soruların yanıtını verecektir. Kan testleri HPV varlığı ile ilgili net bilgi vermemektedir.
Bu süreçte kişisel farkındalık önemlidir. HPV Genital Siğil ile ilgili herhangi bir şüphesi olanların, penis, skrotum, makat ve boğazda anormal bulgular saptayan erkeklerin uzman doktora danışması gerekir.
Genital Siğil Nasıl Teşhis Edilir ?
Kondilom olarak da bilinen genital siğil ciltte kahverengi tonlarında kabarıklık ve lekeler şeklinde kendini belli eder. Et beni görünümlü ya da karnabahar şeklindeki bu siğiller tek tek ya da bir arada oluşabilir.
Karakteristik bir görüntüsü olan genital siğil uzman bir doktor tarafından fiziki muayene esnasında kolaylıkla teşhis edilebilir. Muayene esnasında siğillerin daha belirgin hale gelmesi için bazı çözeltilerden faydalanılabilinir. Kadınlarda HPV smear testi ile yapılan tarama testleri erkeklerde kullanılmaz.
Erkekte genital siğil teşhisi için HPV DNA testi kullanılır. Kondilom üzerinden alınan doku parçaları laboratuvar incelemesine gönderilerek virüsün DNA’sı araştırılır. Patolojik değerlendirmenin sonucuna göre tedavi planlanır.
Erkeklerde HPV Tedavisi
Erkeklerde HPV taşıyıcılığını sona erdiren bir tedavi yöntemi yoktur. HPV tedavisinde siğillerin çıkarılması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amaçlanır. Ama bunlara rağmen kişi yıllarca HPV taşıyıcısı olabilir.
Erkeklerde Genital Siğil Tedavisi İstanbul
Erkeklerde genital siğil tedavisinde kullanılan uygulamalar şunlardır:
- Krem: Genital siğil dokusunun kimyasal olarak yakılmasını ve kondilomun yok edilmesini sağlar.
- Elektrokoterizasyon: Genital siğiller elektrik akımı yoluyla yakılır. Bu işlem lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. En etkili yöntemdir.
- Kriyoterapi: Kondilom sıvı nitrojen püskürtülerek dondurulur ve dağılması sağlanır. Anestezi gerektiren bir işlem değildir.
- Cerrahi Tedavi: Anestezi altında yapılan bu işlemde genital siğil oluşumları cerrahi yöntemle temizlenir. Siğil oluşumunun gerçekleştiği taban dokusu tamamen yok edilir.
HPV Tedavisi Sonrası Cinsel Hayat
HPV Genital Siğil, nüksetme ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması ve güvenli cinsel yaşam tesis edilmesi önemlidir. HPV tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:
- Korunmasız cinsel ilişkiye girilmemeli; kondomun yüzde 100 korumayacağı unutulmamalıdır.
- Çok eşlilikten uzak durulmalıdır.
- Bağışıklık güçlendirici yaşam standartları tesis edilmeli ve sürdürülmelidir.
- Erkekler düzenli aralıklarla HPV DNA testi yaptırmalı ve belirtileri kontrol etmelidir.
Bunlara ek olarak infertilite (kısırlık) sorunu yaşayan erkeklerde HPV pozitiflik oranı kısır olmayanlara göre 5 kat daha fazla olarak hesaplanmıştır. HPV ayrıca kansere de neden olabilir. Bu nedenle güvenli cinsel birliktelikler tercih edilmelidir. Tek eşlilikle risk en aza indirilebilir.
Öte yandan kız ve erkek tüm çocuklara yapılacak HPV aşısı, hayat boyu korunmalarını sağlayacağı için ebeveynlerin bu konuda hassas davranması gerekir. Önceden 12 yaşına kadar yapılabilen bu aşı yeni düzenleme ile 26 yaşına kadar yaptırılabilmektedir.