Ereksiyon halindeki penisin vücuda 90 derecelik bir açı ile dik olması beklenirken penis eğriliği problemi yaşayan hastalarda bu açı kaybedilir...
Erkeklerde cinsel hayatı tehdit eden rahatsızlıklardan biri de penis eğriliğidir.
Ereksiyon halindeki penisin vücuda 90 derecelik bir açı ile dik olması beklenirken penis eğriliği problemi yaşayan hastalarda bu açı kaybedilir ve penis yukarı, aşağı, sağa ya da sola eğilir. Bazı vakalarda bu durum doğuştan gelen anomaliler nedeniyle ortaya çıkarken kimi vakalarda sonradan gerçekleşebilir.
Okuyacaklarınız
Peyronie (Penis Eğriliği) Belirtileri Nelerdir ?
Sonradan meydana gelen penis eğriliği problemi olan Peyronie hastalığında akut faz ve kronik faz olmak üzere iki evre vardır. Başlangıç evresi olan akut fazda peniste ağrı ve nodül hissedilebilir. Bu süreç 6 ay ile 1 yıl arasında sürer. Bu dönemde tedavi edilmeyen Peyronie hastalığı stabil evre olan kronik faza geçer.
Kronik fazda ağrı azalırken eğrilik artar ve Peyronie plakları hissedilir hale gelir. Genelde penisin üst bölümünde oluşan plaklar nedeniyle eğrilik çoğunlukla yukarı doğru olur. Bu evrede hastada, sertleşme sorunu, cinsel istek duymama, özgüven kaybı gibi olumsuz durumlar da ortaya çıkabilir.
Peyronie belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Peniste hissedilen ağrı,
- Peniste eğrilik oluşması,
- Penis gövdesinde ele gelen nodül/ Peyronie plakları,
- Sertleşme bozukluğu,
- Penis boyunda kısalma,
- Cinsel birleşmede zorlanma,
- Cinsel istekte fark edilir azalma.
Peyronie Hastalığı Tedavisi
Peyronie hastalığı tedavisi için öncelikle genel durum değerlendirmesi yapılır. Penisle ilgili şikayetler, risk faktörleri ve cinsel fonksiyon bozuklukları hakkında alınan bilgiler çerçevesinde kişinin ereksiyon halinde gözlenmesi gerekir.
Ereksiyonun sağlanamaması halinde ilaç ya da vakum ereksiyon cihazı kullanılarak sertleşme gerçekleştirilir. Ayrıca penil doppler ile görüntüleme, plak lokalizasyonu ve penisteki kanlanmanın durumu değerlendirildikten sonra Peyronie hastalığı tedavisine başlanır. Peyronie hastalığı tedavisi için şu yöntemler kullanılır:
- İlaç tedavisi: Plak oluşumunu azaltmak, ağrıyı dindirmek ve eğriliği durdurmak için yapılır. Hafif belirtiler varsa takip önerilir.
- Cilt üstü destekleyici tedaviler: Vakum cihazları, ESWT (Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi),İyontoforez gibi uygulamalardan faydalanılır.
- Cerrahi tedavi: İlaç ve alternatif tedavilerin etkisiz kaldığı Peyronie hastaları için uygundur. Fibrotik dokular nedeniyle boyut farkı olan penis kısımları cerrahi operasyonla düzeltilir. Gerekli durumlarda penil protez kullanılır.
Peyronie (Penis Eğriliği) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Peyronie (Penis Eğriliği) Ameliyatı ilaç ve penis üstü uygulamalardan fayda göremeyen, 12 ay boyunca herhangi bir düzelme gözlenmeyen Peyronie hastaları için önerilir. Genellikle cinsel birleşmeye engel olacak derecede penis eğriliği olan, kronik fazdaki Peyronie hastaları için uygundur. Peyronie ameliyatı için şu cerrahi yöntemler kullanılır:
- Penil plikasyon/Nespit: Penis kısaltıcı bir cerrahi yöntemdir. Penis boyunun yeterli ve eğriliğin ciddi boyutta olmadığı hastalara önerilir. Eğrilen yönün karşı kısmına tunika albugineadan parça çıkarılarak (Nespit) veya çıkarılmadan atılan düğümler (penil plikasyon) şeklinde Peyronie hastalığı tedavi edilir.
- Greft cerrahileri: Penis uzatma cerrahisidir. Penis boyunun yeterli olmadığı ve ciddi eğrilik olan vakalarda tercih edilir. Sentetik ya da bacaktan elde edilen greft materyallerinin operasyonda kesilerek esnetilmiş olan plak bölgesine kapatılması ile gerçekleşir.
- Penil implant: Penis eğriliği ve sertleşme bozukluğu sorunu birlikte görülüyorsa penis içine mutluluk çubuğu olarak bilinen penil implant yerleştirilir.
Peyronie Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Penis eğriliği tedavisi için gerçekleştirilen Peyronie ameliyatı yapılacak işlemlere göre 30 ile 120 dakika arası sürmektedir. Anestezi altında yapılan Peyronie ameliyatı sonrasında genellikle bir günlük yatış yeterlidir. Hastalar bir hafta sonra kontrole çağrılır ve herhangi bir problem olmaması durumunda altı haftalık cinsel perhiz sonrası ilişkiye girebilir.
Peyronie ameliyatı sonrasında kesi bölgesinin steril tutulması önemlidir. Dokunulması gerekiyorsa ellerin hijyenik olduğundan emin olunmalı, kesi bölgesi kuru kalmalıdır.
Operasyon bölgesinde şişlik, kanama, ağrı ya da akıntı meydana gelirse doktora başvurulmalıdır. Peyronie cerrahisi öncesinde hastaların penis kısalması, peniste uyuşma, sertleşme sorunları ve eğriliğin tekrarlayabileceği gibi konularda iyi bilgilendirilmesi hasta memnuniyeti açısından önemlidir.
Peyronie (Penis Eğriliği) Ameliyatının Sakıncaları Var Mıdır?
Penis eğriliğinin giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen Peyronie ameliyatı başarı oranı yüksek bir operasyondur. Penis eğriliği sorunu olan hastaların genel sağlık durumunun elverişli olması, hastalığın ilaç ya da diğer yöntemlerle tedavi edilememesi durumunda tercih edilen Peyronie ameliyatı her ameliyatın taşıdığı riskleri taşır.
Operasyonun hemen ardından kanama ve enfeksiyon gibi riskleri barındırır. İyileşme döneminde dikişlerde atma olmamasına özen göstermek iyileşmeyi hızlandırırken enfeksiyon riskini azaltır.
Yama uygulanan bazı hastalarda düşük oranlarda da olsa sertleşme sorunu yaşanabilir. Ayrıca penis boyundaki kısalmalar bazı hastaların beklentisinin üzerinde olabilir. Bu konularla ilgili olarak hastaya ayrıntılı bilgi verilmelidir.
Peyronie (Penis Eğriliği) Ameliyatı Fiyatları
Penis eğriliği ameliyatı öncesinde peyronie ameliyatı fiyatı merak edilen bir konudur. Peyronie hastalığı her erkekte farklı bir seyir izlemektedir.
- Penisteki eğriliğin derecesi,
- Yapılacak operasyonun niteliği ve amacı,
- Ameliyatta kullanılacak tıbbi yamalar ve cihazlar,
- Ameliyatın muhtemel süresi,
- Operasyonun gerçekleştirileceği hastane,
- Peyroni ameliyatını gerçekleştirecek uzman ekip gibi daha pek çok faktör Peyronie ameliyatı fiyatı üzerinde belirleyici olmaktadır.
- Tüm bu etkenler göz önüne alındığında Peyronie ameliyatı fiyatı hakkında net bir rakam söylemek mümkün değildir. Peyronie tedavisinde en önemli nokta hasta iletişimine önem veren uzman bir androlog ve ekiple hijyen şartlarını sağlayan donanımlı ortamların tercih edilmesidir.