Penis Eğriliği Nedir? Nedenleri, Tedavisi
Erkeklerde yaşanan cinsel sorunlardan birisi de penis eğriliği. “Penis eğriliği neden olur? belirtileri nelerdir? kendiliğinden geçer mi?”, “Penis Eğriliği Tedavi Yöntemleri”, “Peyronie tedavi edilmezse ne olur?” soruları bize en çok sorulan soruların başında geliyor.
Penis eğrilikleri doğuştan veya sonradan meydana gelmelerine göre ikiye ayrılırlar.
Penis Eğriliği Nedir?
“Penis eğriliği nedir” dediğimizde adı üstünde doğuştan veya sonradan oluşan bazı sebeplerle penisin eğrilmesi durumudur.
Penis Eğriliği Belirtileri
Doğuştan Penis Eğriliği
Doğuştan oluşan penis eğriliklerinde penisin iç dokularında bulunan yapışıklığın bulunduğu yöne doğru penisin eğiliyor. Özellikle ergenlik çağında ortaya çıkan bu sorunda, eğriliğin derecesine göre ergen çok etkileniyor. Cinsel ilişkiden soğur, cinsel ilişki esnasında zorlanır hatta ilişkide bulunamayabiliyor. Bu nedenle tedavinin üzerinde durmak lazım. Sertleşme halindeki eğik penisin görülmesi tanı rahatlıkla konuyor. Doğuştan olan penis eğriliklerinin tedavisi cerrahi.
Sonradan Meydana Gelen Eğrilikler
Sonradan meydana gelen eğriliklerde en sık görülen ve tedavi ettiğimiz konu Peyronie hastalığı. Bu hastalık dışında cinsel ilişki sırasında değişik pozisyonlarda aşırı zorlanma da peniste eğriliğe neden oluyor. Sonradan meydana gelen eğrilikler neden olur dediğimizde Peyronie hastalığında yine genetik faktörleri ve cinsel bölge damar yapısında kanamaları sayabiliyoruz. Özellikle riski arttıran faktörler de E vitamini yetersizliği ve damar yapısını bozan şeker hastalığı.
Peyronie’de cinsel bölge dokusu zayıflamaya başlıyor ve zorlanmalarla kanama meydana geliyor. Bu bölgelere kalsiyum birikiyor. Sertleşme sırasında penis bu tarafa doğru eğriliyor.
Penis Eğriliği Nasıl Tedavi Edilir?
ilk döneminde genellikle sertleşmeyle şiddetli ağrılar görülüyor. Bu dönemde genellikle ilaç tedavisi ve ESWT Şok Dalga Tedavisi ile başarı sağlanıyor. Ancak kronik dönemde yani ağrı kaybolup kalsiyum birikimi plaklar oluştuğunda eğriliği düzeltmek için cerrahi tekniklere başvurmak gerekiyor. Eğriliğin derecesine göre uygulanacak tekniğe karar veriliyor.
Peyronie hastalığı kendiliğinden geçer mi?
“Peyroni hastalığı kendiliğinden geçer mi” sorusu çok sık soruluyor. Peyronie hastalığı tedavi edilmesi gereken bir durum. Bunun sebebi yarattığı sıkıntılar arasında peniste sertlik, ağrı, sertleşme bozukluğu yanı sıra kısalma, eğrilik, cinsel ilişkide zorlanma, cinsel ilişki sırasında peniste ağrı şikayetlerinin olması. Bu şikayetlerin de gerek ilk dönemde ilaç tedavisi ve ESWT Şok Dalga –(ED1000), gerekse sonraki dönemlerde cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekiyor.
Penis Eğriliği Nasıl Teşhis Edilir?
Prof. Dr. Halim Hattat muayene ve değerlendirmesi ile birlikte ultrason isteyebiliyor.
Plakları hasta anlatsa da plaklarının sayısının, yerlerinin ve boyutlarının belirlenmesi gerekiyor. Bu da ancak elle muayene ile gerçekleşebiliyor. Bu bilgiler için gerektiği hallerde penil renkli Doppler ultrasonografiden faydalanıyor.
Peyronie Ameliyatı için Uygun Bir Aday mısınız?
Penisinizde eğrilik ve ağrı şikayetleri yaşıyorsanız cerrahi tedavi uygulanmaz, ilaç tedavisi ile takibiniz yapılıyor. Yaklaşık bir yıl boyunca penis eğriliği şikayetleriniz devam ediyorsa ve eğrilik yaklaşık üç aydır değişmediyse o zaman cerrahi işlemler için uygun bir adaysınız demektir. Cerrahi alternatifler peniste oluşan plakların alınması veya penis protezi uygulanması olabiliyor. Burada amaç, tatminkâr bir cinsel ilişki yaşamanızı engelleyen, size ve partnerinize acı veren ve psikolojik olarak sizi yetersiz hissettiren eğrilikleri yok etmek. Penis eğriliklerinde doktorunuz ameliyat öncesinde penisinizdeki oluşumları ve bozukluğun şiddetini araştırıyor, penis uzunluğuna bakıyor ve sertleşme fonksiyonlarınızı inceliyor. Bundan sonra cerrahi tekniklerden birini seçecektir.